فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1401)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صابر امامی* صفحات 1-19
    در این مقاله با تعریف مکتب سمبولیسم، سمبولیسم فرارونده که در آن تصاویر عینی، نمادهایی از اندیشه ها و احساس های آرمانی و جهان شناختی است و دنیای معنا و ماده را به هم می پیوندد، کاویده شده است. آن گاه مفاهیم استقلال متن، توجه به مخاطب و خودارجاعی که از ویژگی های اساسی مکتب سمبولیسم است، در قرآن و مکتب سمبولیسم بیان می شود. نویسنده با پژوهش و بازخوانی مفهوم تولد دوباره، به عنوان پایان مرحله ای از حیات و آغاز مرحله ای دیگر (به تعبیری مردن در انتهای یک مرحله و سر برآوردن از ابتدای مرحله دیگر، پایان و آغاز سلسه وار حیات در شکل های متفاوت، دست شستن از مرحله نازل هستی و دستیابی به مرحله عالی آن) در سه قصه «اصحاب کهف»، «یونس» و «دیدار موسی و خضر» از متن کشف الاسرار میبدی، تلاش کرده است به این پرسش پاسخ بدهد که این قصه ها چگونه درصدد بیان معنای تولد دوباره هستند؟ نویسنده با اتکا به روش توصیفی- تحلیلی، بی آنکه قصد مقایسه کلام خداوند با آثار هنری کلامی بشری داشته باشد، کوشیده است با بررسی نمادهای موجود در این سه قصه (همچون غار، آب ، ماهی، نهنگ و...) و عددهایی مانند سه، چهار، هفت و نه، و نیز ساختمان نمایشی سه قصه، پنجره های تازه ای به معناهای موجود در قصه های اصحاب کهف، یونس، و خضر و موسی بگشاید. این گونه  معنای تولد دوباره در ماجرای زنده شدن یاران کهف بعد از 309 سال و زنده بیرون آمدن یونس از شکم ماهی، و دیدار خضر و موسی در التقای آب و خاک،  از منظر سمبولیسم فرارونده باز یابی شده است.
    کلیدواژگان: : سمبولیسم، سمبولیسم فرارونده، سمبل (نماد)، ایده نگاری، اصحاب کهف، یونس، موسی و خضر
  • علی اصغر باباسالار، شعیب خسروی* صفحات 21-41

    ملک الشعرای بهار با افق دیدی گسترده و نگرشی اندیشمندانه، رخدادهای فرهنگی و اجتماعی عصر خویش را به تصویر کشیده و موشکافانه آسیب های محتمل آنها را بیان کرده است؛ بر همین مبنا در دیوان وی به وفور موقعیت های فرهنگی و اجتماعی مردم زمانه با ذکر جزییات دقیق و به صورت هنرمندانه به تصویر درآمده و شاعر اغلب به فراخور ماجرا با بهره مندی از آرایه ها و صناعات بلاغی و ادبی با زبانی نیش دار و گزنده، انتقادات مصلحانه خود را متوجه عاملان رخدادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جامعه کرده است. به کارگیری سنجیده توصیف ها و واژه ها و عینی سازی رویدادها به گونه ای است که مخاطب اغلب با حس درونی شاعر همراه می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده است دیدگاه های انتقادی ملک الشعرای بهار درباره مسایل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بر مبنای بافت بلاغی و زبان شعری وی بررسی شود. از این طریق روشن شد که بهار همواره بلاغت و صنایع ادبی را به عنوان ابزاری موثر در جهت تاثیرگذاری عاطفی بر مخاطب و همراه سازی او با مقاصد نقد خویش به کاربرده و استفاده زیرکانه و هنرمندانه از آرایه های ادبی و بلاغی بر تاثیر کلام انتقادی وی افزوده است. استفاده از طنز، اغراق، پارادوکس، تضاد، تکرار، کنایه، استعاره و تشبیهات سنجیده و به جا به همراه مجسم کردن وقایع در ذهن مخاطب، ازجمله شگردهایی است که بهار با توسل به آ نها وضعیت فاجعه بار زمان حیات خویش را برجسته کرده و مانند تابلوی نقاشی و صحنه نمایش، آن را پیش روی مخاطب قرار داده است. استفاده از زبان محاوره و اصطلاحات عامیانه، به ویژه آن گاه که زبان برای نشان دادن کاستی ها به سمت طنز کشیده می شود، نقش عمده ای در جهت همراه سازی مخاطب در دیوان بهار ایفا کرده است. در برابر نارسایی ها و کاستی های جامعه که ناشی از عملکرد و رفتار شخصیت های سیاسی یا برآمده از ضعف فرهنگی عامه مردم باشد، تیغ نقد بهار کشیده تر و زبان او تیزتر و گزنده تر جلوه می کند.

    کلیدواژگان: بلاغت، تصویرسازی هنری، نقد اجتماعی، فرهنگ و سیاست، ملک الشعرای بهار
  • بهادر باقری* صفحات 43-60
    «توازی تصویری»، یکی از شگردهای کمترشناخته شده هنری در دنیای ادبیات داستانی است که نویسنده با بهره گیری از آن، برخی از مفاهیم ذهنی و عقلانی مهم موجود در پی رنگ داستان را یک یا چند بار در قالب تصاویری عینی و ملموس و بدون اشاره به ربط مستقیم آنها با مفاهیم یادشده، در متن داستان جاسازی می کند و این تصاویر عینی، به نوعی تاییدکننده و تجسم بخش آن ادعاها یا مفاهیم انتزاعی اند. نحوه شکل گیری این آرایه هنری چنین است که معمولا یک یا چند داستان فرعی به موازات داستان اصلی جریان می یابند که در واقع، شکل دیگری از داستان اصلی هستند؛ یا شخصیت های اصلی و فرعی داستان، در قالب چند شخصیت دیگر تجسم می یابند و تکثیر می شوند. حاصل جمع این شخصیت ها و کنش های داستانی موازی، که در خوانش نخست، چندان به چشم نمی آیند، پی رنگ داستان را قدرتمند و تاثیرگذار می کند. بدیهی است که این گونه داستان های فرعی را نباید با شگرد هنری دیرینه «داستان در داستان» اشتباه گرفت. به نظر می رسد کارکرد توازی تصویری در ادبیات داستانی، با کارکرد اسلوب معادله در سنت شعر فارسی که نوعی تشبیه مرکب است، شباهت های فراوانی دارد. در اسلوب معادله نیز شاعر، در یک مصراع، خبر یا گزاره ای ذهنی و عقلی مطرح می کند و در مصراع دیگر، برای تایید آن، تصویری حسی و ملموس از دنیای اطراف شاهد می آورد. بسامد استفاده از اسلوب معادله در شعر سبک هندی، چشمگیرتر از دیگر دوره های تاریخ ادبیات است. در برخی از رمان ها و داستان های کوتاه معاصر ایران نیز از تمهید ادبی توازی تصویری به خوبی استفاده شده است. این مقاله ضمن تشخیص و تحلیل نمونه های توازی تصویری در داستان های پیرمرد و دریا اثر ارنست همینگوی، اوسنه باباسبحان محمود دولت آبادی و جایی دیگر گلی ترقی، آن را نوع گسترش یافته اسلوب معادله شعر فارسی در ادبیات داستانی قلمداد می کند و نشان می دهد که توازی تصویری، گستره هنرنمایی وسیع تر، هنرمندانه تر و پوشیده تری از اسلوب معادله دارد.
    کلیدواژگان: توازی تصویری، اسلوب معادله، اوسنه باباسبحان، جایی دیگر، پیرمرد و دریا، نقد ادبی
  • سارا ذبیحی*، فیروز فاضلی صفحات 61-80
    در توصیف و تبیین زیبایی شناسی ادبیات کودک و نوجوان، به دلیل گفتمان غالب زیبایی شناسی و بلاغت ادبیات بزرگسال در ادبیات فاسی، بررسی روابط بینامتنی-تطبیقی آنها ضرورت دارد. به خاطر فقدان واکاوی کتب زیبایی شناختی ادبیات کودک و نوجوان نسبت به یکدیگر و بلاغت ادبیات بزرگسال، مطالعه برای اهدافی چون توصیف تاریخچه مطالعات زیبا یی شناختی ادبیات کودک و نوجوان ضرورت می یابد. سازوکار نقد بینامتنی با اصل بنیادین گفت وگومندی متون، می تواند به زیبایی شناسی تطبیقی ادبیات کودک و نوجوان جامه عمل بپوشاند؛ بینامتنیت در محور عرضی، ارتباط بینامتنی متن را با متون دیگر و در محور طولی، ارتباط متن را با خواننده در کانون بررسی قرار می دهد. مطالعات مربوط به زیبایی شناسی تطبیقی یا بلاغت تطبیقی با رویکرد بینامتنی، افق های تازه ای پیش روی ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان می نهد. این پژوهش با خوانش بینامتنی در محور طولی و عرضی، می کوشد به این پرسش ها پاسخ دهد که کدام منابع، بینامتن تاریخچه زیبایی شناسی ادبیات کودک و نوجوان و تطور آن تلقی می شوند و چه ارتباط تطبیقی از نوع الگوی بینامتنیت با یکدیگر دارند و چه مولفه های بینامتنی در این کتب قابل تطبیق است. با روش توصیفی-تحلیلی، از نوع تحلیل کیفی محتوا و نظری، از نوع اسنادی، بررسی لایه های زیرین و مولفه های غالب و برجسته کتب مورد مطالعه، نشان می دهد که مولفه های بینامتنی-تطبیقی، چون منابع بلاغت ادبیات بزرگسال، تاثیر کتاب و آرای کیانوش، مخاطب، زبان، موسیقی کلام، صورت و معنا و توصیف زیبایی و زیبایی شناسی، اغلب به صورت صریح و ضمنی مطرح بوده و شبکه ارتباط مولفه های بینامتنی، حاکی از استقلال زیبایی شناسی ادبیات کودک است. این پژوهش ضمن انتقاد از کم توجهی به علم معانی، پیشنهادهایی را بر اساس نگاه بینامتنی به همان کتب، برای دوره بندی و تقسیم بندی زیبایی شناسی ادبیات کودک و نوجوان ارایه می کند که می تواند در پژوهش های آتی از منظر استدلال های فلسفی، نظری و مصداقی بسط یابد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی ادبیات کودک و نوجوان، ادبیات تطبیقی، ادبیات بزرگسال، بلاغت، پژوهش های زیبایی شناختی، بینامتنیت
  • مژگان صادق پور مبارکه*، مهرداد اکبری گندمانی، حسن حیدری صفحات 81-103
    پدیده «مرز»، در دو مفهوم عینی و ذهنی، افزون بر شکل دهی به هویت افراد، جداکننده منافع سیاسی، فرهنگی و جغرافیایی فرد یا گروه است. مرزهای عینی و ذهنی ریشه در اشتراکات و اختلافات اشخاص و پدیده ها دارند و دارای ماهیتی قراردادی هستند. چنین مرزها و تقابل هایی آن چنان فراگیر هستند که همه حوزه های طبیعی و ساختگی انسان را دربرگرفته اند. منظومه های «رستم و سهراب» و «رستم و اسفندیار»، به عنوان حوزه پژوهش این نوشتار، در روساخت و ژرف ساخت، روایتگر چنین مرزبندی هایی در ساحت عینی و ذهنی هستند و در قالب تقابل ساختارها و شخصیت ها و کنش ها، گره های بنیادینی را در حوزه های مربوط به علیت سازی پی رنگ و پیشبرد سایر رخدادهای منظومه ها شکل داده اند. بر همین مبنا، در این منظومه ها، با توجه به محتوا و نقطه اوج، چند گره زیربنایی در ساختارهای تقابلی مانند تقابل دین زرتشتی با دین مهری، جنگاور و فرمانروا، پدر و پسر، خرد و آز، مادرسالاری و پدرسالاری، ایران و توران، تقابل خود و دیگری و هویت پنهان و آشکار وجود دارد که برخی از علت های شکل گیری و بروز چنین منظومه هایی را در شاهنامه بیان می کنند. از نظر محتوایی، چنین مرزهایی، از منظری که این مقاله به مثابه خوانشی محدود و تقابل محور، بدان می پردازد، می تواند بازتاب دهنده روند جایگزینی نظام اجتماعی پدرسالاری به جای نظام مادرسالاری (رستم و سهراب)و جنگ های خونین اقوام ایرانی در جهت ترویج و تثبیت دین زرتشتی به جای ادیان کهن ایرانی، از جمله دین مهری(رستم و اسفندیار) باشد.
    کلیدواژگان: مرز، مرزهای ذهنی و عینی، پی رنگ سازی، تقابل های دوگانه، رستم و سهراب، رستم و اسفندیار
  • شیرزاد طایفی*، محمدحسن حسن زاده نیری، عباس رضوانی صفحات 105-126
    رابطه روزافزون دانش های مبتنی بر شناخت زبان، فرهنگ و جامعه با ادبیات، به عنوان ابزاری کاربردی برای نمایش جریان های اندیشه در جامعه، لزوم همراهی لذت هنری را با نگاهی میان رشته ای در برخورد با آثار مطرح ادبی نمایان کرده است. با چنین رویکردی در مطالعه شاهکارهای ادبی قدما، می توان با پیشینه فرهنگی خود آشنا شد و با تفسیر نشانه های اخلاقی و اجتماعی و یافتن دلیل و روش بروز آنها، به استحکام زیربنای اخلاقی و فرهنگی جامعه پرداخت. این روش، همان نقطه اشتراک دانش های علوم انسانی با ادبیات است که به نشانه شناسی اخلاق تعبیر شده است: مراقبت از جریان زندگی در ابعادی فراتر از مرزها. بر این اساس، پژوهش پیش رو به گلستان و گزیده جوامع الحکایات و لوامع الروایات، به عنوان دو اثر مطرح ادبی پرداخته و با روش تحلیل کمی و کیفی نشانه های اخلاقی، نتیجه گرفته است که الف) نویسندگان با سبک مخصوص خود (مستقیم- توصیفی یا ترغیبی- تحذیری) و پرداختن کمتر به جزییات روایت، بازنمودی از وضعیت اجتماعی و حکومتی دوران خود ارایه کرده اند؛ ب) نویسندگان با اختصاص ویژگی هایی به شخصیت های داستان، جنبه هایی از خصوصیات اخلاقی افراد یا نگاه آرمان گرایانه خود را به نمایش گذاشته اند؛ ج) میزان کیفی و کمی اخلاقیات در متون، تا آن حد است که می توان نویسندگان را دارای دل نگرانی های اخلاقی و اجتماعی دانست و آثار یا حداقل بخش هایی از آثار را بازنمایی واقعیت های زمانه قلمداد کرد؛ د) بیشترین نشانه های اخلاقی فردی به طیف های عقلانیت/ جهالت، صداقت/ بی صداقتی و عطوفت/ خشونت و بیشترین نشانه های اخلاقی اجتماعی به عدل/ ظلم و نیکی/ بی توجهی به مردم اختصاص دارند؛ ه) از آنچه در شاهکارهای ادبی قدما بازنمایی شده، می توان نتیجه گرفت «آدمی با توجیهات مختلف و در وضعیت های گوناگون، بسیار به دروغ پناه می برد». هرچند این ادعای برآمده از واقعیت های متون، هرگز به معنی حقیقت ذاتی انسان نیست، اما باید او را به فکر وادارد تا برای جهانی زیباتر یا کاستن از آلام بشر، این ویژگی را مهار کند.
    کلیدواژگان: گلستان، جوامع الحکایات و لوامع الروایات، نشانه شناسی، نشانه شناسی اخلاق، بازنمایی واقعیت
  • میترا گلچین*، مطهره محمدی صفحات 127-148
    یکی از عناصر روایی که بیش از دیگر عناصر بر هویت مثنوی معنوی تاثیر داشته، کارکرد زمان در روایت هاست. با تاملی اندک در پرآوازه ترین حکایت های این شاهکار ادبی، به وضوح می توان ظرفیت های دقیق روایی، توانایی محک خوردن با معیارهای نوین ادبیات داستانی و دانش روایت شناسی را درک کرد؛ بنابراین، این پژوهش در تلاش است تا با تحلیل جایگاه و کارکرد عنصر زمان در روایت های مثنوی معنوی، رویکردی نوین در مطالعه حکایت های این اثر را معرفی کند و به شناسایی الگوی روایی داستان ها و در نهایت، ساختار شناسی قصه ها بر اساس کارکرد زمان دست یابد. بدین منظور، الگوی روایی ژرار ژنت که یکی از پرکاربردترین نظریه ها در روایت شناسی و تحلیل عناصر داستان است، اساس کار قرار گرفت. برای تحلیل روایت ها، ابتدا الگوی روایی ژنت بررسی و تبیین شد، سپس هر یک از حکایت ها به واحدهای زمانی تقسیم شد که در الگوی روایی ژنت معرفی شده است. در ادامه، ساختار هر روایت، بر اساس پاره های زمانی، تصاویر رفت وبرگشتی، تداوم زمان روایی در صحنه های داستانی، درنگ های توصیفی، حذف ها، خلاصه ها، تداوم زمانی، بی نظمی های زمانی و بسامدهای هریک بررسی شد. نتایج بررسی نشان داد که بیشترین استفاده مولوی به عنوان راوی، از بازی های زمانی و ترفندهایی است که درنگ های معنادار را چاشنی روایت ها می کند. این درنگ ها که خود، ارتباطی نزدیک با زنجیره تداعی آزاد معانی در روند داستان سرایی دارند، باعث به وجودآمدن لایه های معنایی گوناگون در دل داستان ها می شوند و زمان روایی را چندلایه می کنند؛ بدین صورت که هر لایه معنایی در سطوح دوم و سوم زمانی جریان می یابد؛ در نتیجه، داستان ها به صورت دایره های تودرتو با یک دایره مرکزی که یک خط ارتباط معنایی با همه لایه های بیرونی خود دارد، شکل می گیرند. در نهایت، ساختار روایت ها از دل این تحلیل ها به دست آمد و در نموداری به نمایش درآمد و دو الگوی ساختاری از این بررسی ها استخراج شد: 1. روایت های سنتی؛ 2. روایت های گفت وگویی.
    کلیدواژگان: مثنوی، روایت شناسی، زمان، داستان، ساختار، الگوی روایی
  • فاطمه هجری، امیر مومنی هزاوه*، مهدی محبتی صفحات 149-172
    اطناب از مباحث مهم در دانش معانی است؛ تا جایی که برخی بلاغت شناسان، فهم دانش معانی را در گرو فهم درست آن دانسته اند. این اهمیت اقتضا می کند در کتاب های بلاغت، تعاریف و تقسیمات دقیقی از اطناب آمده باشد تا چارچوب نظری روشنی برای شناخت مفهوم و مصادیق آن به خواننده ارایه شود؛ اما در عمل چنین نیست و بلاغت نویسان در تعیین انواع و مصادیق اطناب، آن گونه که انتظار است، عمل نکرده اند. بر این اساس، لازم می نماید تعریف ها و تقسیم بندی های اطناب در کتاب های بلاغی قدیم و جدید، بازخوانی و واکاوی شود. در مقاله پیش رو کوشش شده است با بازخوانی تحلیلی - انتقادی متون بلاغی گذشته و امروز، قوت و ضعف این تعریف ها و تقسیم بندی ها بررسی و نشان داده شود. تحلیل داده های این پژوهش نشان می دهد بلاغت نویسان قدیم و جدید در تعریف اطناب که عبارت باشد از بیان معنای اندک با الفاظ بسیار، اتفاق نظر دارند؛ هرچند به سبب نسبی بودن مفهوم کمیت در کلام، برخی قیود مناسبت با «کلام متعارف اوساط ناس» و «مقتضای مقام» را نیز بر تعریف اطناب افزوده اند، اما با تقسیم بندی ها و اصطلاح سازی های بی حاصل انواع و مصادیق اطناب را چنان که باید روشن و دقیق تعیین نکرده اند؛ برخی انواع، دچار تداخل تعریف و اشتراک در نمونه شده و در نتیجه، داوری درباره حسن و قبح آنها به تعارض انجامیده است. حتی به نظر می رسد گاه نیز نویسنده متون بلاغی در مصداق اطناب دانستن سخنی، مردد بوده است.
    کلیدواژگان: اطناب، انواع اطناب، کتب بلاغی، بلاغت، بلاغت نویسان
|
  • Saber Emami * Pages 1-19
    This article discusses the definition of the school of symbolism, transcendental symbolism in which objective images are symbols of ideal and cosmological thoughts and feelings, and connect the material and immaterial worlds. Arabic is referred to as “allegory” and in English as “symbolism”. But it seems to be seen as a new language. Evidence of its newness, its revision - though not in the sense of its new use as a language - and the lack of a clear and concise definition - at least on the basis of a not-so-distant author's research - of this language suggests that religion is this style. Speech is a well-known hypothesis in the literature of various lands, including poetry and prose. Relying on a descriptive-analytical method, the author has tried to open new windows to the meanings of the stories of the Companions of the Cave, Younes, and Khedr and Moses, without intending to compare the word of God with the works of human theological art. The characteristics of text independence, attention to the audience, and self-reference are explained in the Qur'an and the school of symbolism, and by examining the symbols in these three stories, such as prayer, water, fish and whale, etc., and numbers such as three, four. , seven, and nine, and the use of these numbers in the story and theatrical construction of the three stories, addressing the concept of rebirth (rebirth is one of the basic human beliefs) and attention to the meaning of the symbol that Jung describes as something vague and unknown or secretly knows us. The symbol, in addition to its obvious and common meaning, also contains rays of other concepts. And it occurs when it is necessary to express a purpose that the thought can not bring to the realm of thought has been extracted and addressed.
    Keywords: Symbolism, Transcendental Symbolism٫ Symbol, Ideation, The Companions of the Cave, Younes, Khedr, Moses
  • AliAsghar Babasalar, Shoaib Khosravi * Pages 21-41

    bahar with a wide understandig and a thoughtful attitude, has watched the cultural and social events of his time and has carefully understood their possible harms. Accordingly, in his poems, the cultural and social situations of the people of the time are abundantly depicted with precise details and artistically depicted, and the poet is often appropriate to the story by taking advantage of rhetorical and literary arrays and crafts with bitten language. It has directed its expedient criticism at the perpetrators of cultural, social and political events in society. The deliberate descriptions and use of words in objectifying the stories are such that the audience is often accompanied by the poet's inner sense.In the present study, an attempt has been made; Critical views of the Bahar on social, cultural and political issues should be examined based on his rhetorical context.In this way, it became clear that Bahar has always used rhetoric as an effective tool to affect the audience emotionally and accompany them with their critical purposes, and the clever and artistic use of literary and rhetorical arrays on the good effect. The use of humor, exaggeration, paradox, contradiction, repetition, irony, metaphor, with the visualization of events in the mind of the audience are his most important methods  to influence the audience.The use of colloquial language and slang terms, especially when the language is drawn to humor to reveal problems, has played a major role in accompanying the audience in  bahar poetry.

    Keywords: Criticism of Society, Culture, Malek osh-Sho'ara Bahar, politics, Rhetoric
  • Bahador Bagheri * Pages 43-60
    Parallel imagery is one of the lesser-known artistic tricks in the world of fiction, in which the author uses some of the important mental and intellectual concepts in the plot in the form of objective and tangible images without showing the direct relation between them once or more time. It directly embeds these concepts in the text of the story, and these objective images are, in a way, confirming and embodying those abstract concepts. This artistic trick is formed in such a way that usually one or more sub-stories run parallel to the main story, which are, in fact, another form of the main story; Or the main and sub-characters of the story are embodied and reproduced in the form of several other characters. The sum of these characters and parallel narrative actions, which are not very visible in the first reading, makes the plot more powerful and effective. Obviously, such sub-stories should not be confused with the ancient artistic technique of "story in story". It seems that the function of visual parallelism in fictional literature has many similarities with the function of equation style in Persian poetry tradition which is a kind of compound simile. In some contemporary Iranian short stories, this artistic trick has been used well. In the equation style, the poet, in one hemistich, presents a statement or a mental and rational proposition, and in another hemistich, to confirm it, he/ she presents an objective and tangible image of the world around him. This paper, while showing and analyzing examples of this artistic and literary technique in “The Old Man and The Sea” by Ernest Hemingway, and two Iranian stories “Owsane ye Baba Sobhan” by Mahmud Dowlat Abadi and “Jayi digar” by Goli Taraghi, considers the parallel imagery as an extended form of Persian poetry equation style in fiction and shows that parallel imagery has a wider and more obscure range of art than the equation style.
    Keywords: parallel imagery, equation style, Old Man, Sea, Owsane ye Baba Sobhan, Jayi digar, Literary Criticism
  • Sarah Zabihi *, Firooz Fazeli Pages 61-80
    In describing and explaining the Aesthetics of children’s and young adult literature, due to the predominant discourse of aesthetics and rhetoric of adult’s literature in Persian literature, it is necessary to study their intertextual-comparative relations. according to the lack of analysis of aesthetic books of children’s and young adult literature in relation to each other and the rhetoric of adult’s literature, study in the direction purposes such as describing the history of aesthetic studies of children’s and young adult literature is essential. the mechanism of intertextual criticism with the basic principle of dialogue of texts can put into practice the comparative aesthetics of children’s and young adult literature; intertextuality on the transverse axis examines the intertextual relationship of the text with other texts and on the longitudinal axis examines the relationship between the text and the reader. studies in comparative aesthetics or comparative rhetoric with an intertextual approach open new horizons for comparative children’s and young adult literature. this study tries to answer the following questions by reading intertextual in the longitudinal and transverse axis: Which of sources are considered to be the intertext of the aesthetic history of children’s and young adult literature and its evolution and what are their comparative relations in the intertextual pattern with each other and which of intertextual components in these books are adaptable. by descriptive-analytical method of qualitative content analysis and theoretical of documentary type, the study of the underlying layers and dominant and prominent components of the studied books shows that intertextual-comparative components such as rhetorical sources of adult’s literature, the effect of book and comments of Kianoosh, audience, language, the music of words, form and meaning, and the description of beauty and aesthetics are often explicitly and implicitly presented, and the network of intertextual components indicates the independence of the aesthetics of children’s literature. criticizing the lack of attention to semantics, this study offers suggestions based on the intertextual view of the same books for the classification and division of aesthetic of children’s literature, which can be expanded in future research from the perspective of philosophical, theoretical and exemplary arguments.
    Keywords: Aesthetics of Children’s, Young Adult Literature, Comparative literature, Adult Literature, Rhetoric, Aesthetics Researchs, Intertextuality
  • Mozhgan Sadeghpour Mobarakeh *, Mehrdad Akbari Gandomani, Hasan Haidary Pages 81-103
    In addition to forming the identity of individuals, the “border” phenomenon, in its both objective and subjective concepts, acts as the separator of the political, and geographical interests of the individuals or groups. Having a contractual nature, the objective and subjective borders take their root from the commonalities and differences among the persons and phenomena. Such borders and oppositions are so pervasive that they cover all the natural and man-made domains. The epics “Rostam and Sohrab” and “Rostam and Esfandiar” as the research area of this article, tend to narrate such demarcations in the objective and mental spheres in both surface and deep structures. They have formed fundamental nodes in the fields related to the causality of plot and the development of other events of the epics in the form of opposition of structures, personalities, and actions. Accordingly, in these epics, given the content and the climax, there are several infrastructure nodes represented by opposing structures, including the opposite between Zoroastrianism and Mithraism, warrior and ruler, father and son, wisdom and lust, matriarchy and patriarchy, Iran and Turan, self and other, and hidden and visible identity. These infrastructure nodes in fact account for some of the reasons for the formation and emergence of such epics in Shahnameh. In terms of content, such borders in two epics, from the point of view that this article addresses them as a limited and opposition-oriented reading, can reflect the process of replacing the matriarchal social system by the patriarchal social system and the bloody wars of the Iranian peoples in line with promoting and consolidating the Zoroastrian religion instead of old Iranian religions, including Mithraism.
    Keywords: Subjective, Objective Borders, Emplotment, Dual Opposites, Rostam, Sohrab, Rostam, Esfandiar
  • Shirzad Tayefi *, Mohammadhassan Hassanzadeh Niri, Abbas Rezvani Pages 105-126
    Faced with literary masterpieces, the increasing correlation of sciences based on the cognition of language, culture, and society with literature, as a practical platform for decryption of the prevalent thoughts in society, has highlighted the requisiteness to accompany artistic pleasure with an interdisciplinary approach in order to get acquainted with cultural background and try to strengthen the moral and cultural infrastructure of society.This is the common theme of Humanities and literature, which can be interpreted as Semioethics: The Life cycle care beyond borders. In the forthcoming research, "Gulistan" and selected "Javame'al-Hekayat", as two prominent books in the category of anecdote, have been analyzed, and with the method of quantitative and qualitative analysis of moral signs the following items have been concluded:1.By their styles (direct-descriptive or persuasive-warning) and less attention to the details of the narrative and 2.By assigning characteristics to the characters of the anecdotes, the authors have presented a social and governmental view of their times, and a display of the real moral characteristics or an idealistic view of morality. 3.The qualitative and quantitative level of attention to Ethics signs is such that the authors can be considered as activists with moral and social concerns and the works or at least parts of the works, represent the realities of the time. 4. Most individual moral signs belong to the range of rationality/ignorance, honesty/dishonesty, compassion/ violence. Also, most social moral signs are justice/oppression and goodness/ carelessness to people 5. From what is represented in the literary masterpieces, it can also be concluded that “people take refuge in many lies with different justifications and in different situations”. Although this claim does not in any way mean the inherent truth of human, it should make us think to restrain mentioned trait to have a more beautiful world or to alleviate human suffering.
    Keywords: Gulistan, Javame'al-Hekayat, Semiotics, Semioethics, Representation of Reality
  • Mitra Golchin *, Motahare Mohammadi Pages 127-148
    One of the narrative elements that have influenced the identity of the spiritual Mathnawi more than other elements is the function of time in narrations. With a reflection on the most famous anecdotes of this literary masterpiece, one can clearly understand the precise capacities of narrative, the ability to be assayed by the new standards of fiction, and the knowledge of narratology. Therefore, this study is concerned with a new approach to the study of anecdotes by analyzing time function in the narratives of Mathnawi. For this purpose, the narrative model of Gerard Genette, which is one of the most widely used theories in narratology and analysis of story elements, was the basis of the work. To analyze the narratives, first, the narrative pattern of Gerard Genette was examined and explained. Next, all anecdotes divide into time units introduced in the narrative theory of Genette. Then, each narrative structure is analyzed based on time fragments, reciprocating scenes, narrative time durations, descriptive pauses, ellipsis, summaries, time irregularities, and continuity of narrative time in story scenes. Rumi employs the suspense methods in stories and capitalizes on his unique time functions and techniques during narrating to convey the intended mystical concepts and themes into narratives. These pauses, which are closely related to the chain of the free association of meanings in the storytelling process, create different semantic layers in the stories and multiply the narrative time. In this way, each layer of meaning flows in the second and third levels of time. As a result, the stories formed as nested circles with a central circle connected to all the layers. Finally, the structure of the narratives was derived from these analyzes and displayed in a diagram. And two patterns were identified: 1. Traditional narratives, and 2. Conversational narratives.
    Keywords: Mathnawi, Narratology, time, story, Structure, narrative pattern
  • Fateme Hejri, Amir Momeni Hezaveh *, Mahdi Mohabbati Pages 149-172
    Periphrasis is one of the most important topics in semantics to the extent that some rhetoricians have considered the understanding of semantics to depend on its correct understanding. This importance requires that the books of meanings contain precise definitions and divisions of periphrasis in order to provide the reader with a clear theoretical framework for understanding the concept and its examples; But this is not the case in practice, and rhetoricians have not acted as expected in defining the boundaries and instances of periphrasis. Accordingly, it is necessary to re-read and analyze the definitions and divisions of periphrasis in old and new rhetorical books. In the present article, an attempt has been made to examine and show the strengths and weaknesses of these definitions and divisions by analytical-critical reading of old and new rhetorical texts. Analysis of the data of this study shows that old and new rhetoricians agree on the definition of periphrasis, which is to express a small meaning with many words; However, due to the relative nature of the concept of quantity in speech, some restrictions on "appropriateness to the conventional speech of the middle class" and "the necessity of position" have also been added to the definition of periphrasis;But with fruitless divisions and terminologies, they have not defined the instances of adjectives as clearly and precisely as they should; Some have encountered all kinds of overlapping definitions and commonalities in the sample, and as a result, judgments about their goodness and ugliness have led to conflict. It even seems that sometimes the author of rhetorical texts has been hesitant to know the meaning of a word.
    Keywords: Periphrasis, Rhetorical books, Rhetoric, Rhetorici ans, Peripherasis Techniques